Spis treści:
Streszczenie......4
Wstęp......5
Rozdział I
Czas pracy w aspekcie prawnym......8
1.1. Pojęcie czasu pracy......8
1.2. Rozliczanie czasu pracy......11
1.3. Dokumentacja z zakresu czasu pracy......15
1.4. Charakter pracy w godzinach nadliczbowych......17
1.5. Praca w porze nocnej, w niedziele i święta......20
1.6. Naruszenie przepisów o czasie pracy......22
Rozdział II
Podstawy organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw handlowych......25
2.1. Istota i funkcje przedsiębiorstwa handlowego......25
2.2. Cele przedsiębiorstwa handlowego......30
2.3. Cechy pracy w handlu......32
2.4. Problemy decyzyjne w przedsiębiorstwie handlowym......36
2.5. Kształtowanie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa handlowego......40
Rozdział III
Zarządzanie czasem pracy w placówce handlowej......45
3.1. Funkcje zarządzania czasem......45
3.2. Wyznaczanie celów szczegółowych......48
3.3. Planowanie efektywnego wykorzystania czasu pracy......49
3.4. Delegowanie zadań......54
3.5. Opracowywanie harmonogramów......59
3.6. Ocena efektywności pracy sprzedawcy......62
Rozdział IV
Organizacja czasu pracy w wybranych placówkach handlowych......65
4.1. Warunki pracy i respektowanie praw pracowniczych w supermarkecie Real w Krakowie......65
4.2. System pracy w aptece całodobowej w Krakowie......68
Zakończenie......73
Bibliografia......77
Spis tabel......83
Spis rysunków......83
Możliwość zakupu wybranych części prac